Die expositie onder de titel: Scholten, Scholten, Scholten-van Vondel en Scholten in 2022 was een groot succes. Honderden bezoekers kwamen op de expositie af. De expositie ging over vier familieleden Scholten die ieder op hun eigen manier schilderden, tekenden of bezig waren met beeldende kunst.
De eerste Scholten (Jacob Johannes 1874 – 1944) is de overgrootvader van de laatste Scholten en schilderde in zijn vrije tijd. Zijn dagelijks beroep was houtvlotter in Schiedam en in de winter schilderde hij om wat bij te verdienen. Drie schilderijen van hem bevinden zich in het gemeentelijk museum van Schiedam.
De tweede Scholten (Johannes Hendrikus, 1914 – 1981) is de grootvader van de laatste Scholten. Hij studeerde aan de kunstacademie in Rotterdam en exposeerde o.a. in het museum Boijmans van Beuningen. Hij werkte in Overschie en Arnhem. Werken van J.H. Scholten hangen in het Schiedams museum en zijn te vinden in het Rotterdams archief. En verder in het museum Overschie en museum Veluwezoom in kasteel Dorwerth. J.H Scholten wordt ook wel ‘Scholten de Oudere’ genoemd. J.H. Scholten is ook opgenomen in het standaardwerk ‘Lexicon van beeldende kunstenaars’ Pieter A. Scheen.
Scholten-van Vondel (Trijntje 1933 – 2014, Zutphen) was de moeder van de laatste Scholten en tekende veel met Pastel en maakte beelden. (dit schilderij van Scholten van Vondel werd geschilderd door J.H. Scholten.
De laatste Scholten (Roelf Robert, 1961, Hellendoorn) woont in Bodegraven en tekent en schildert wat hij leuk vindt. Het impressionisme boeit hem mateloos en probeert dit op een eigen wijze en moderne wijze weer in te vullen. Een schilderij van de Plechelmusbaseliek in Oldenzaal is opgenomen in het Jaarboek 2021 van de Nederlandse Associatie voor Beeldend Kunstenaars. Ook zijn werk ‘Two men on a bench’ is opgenomen in het voornoemde jaarboek van 2022. R. R. Scholten wordt ook wel ‘Scholten de jongere’ genoemd.
De familie Scholten wordt al in 1500 in de archieven van Gouda genoemd en komt daar oorspronkelijk vandaan.
Door de gehouden expositie in het atelier van Tol te organiseren in Bodegraven (vlakbij Gouda) is de cirkel na 500 jaar weer rond.